Ge dig inte !

Idag torsdag stod transportträning på schemat. !!
Måste säga att jag är riktigt grym på att backa intill både transporten och smala utrymmen,bra jobbat till mig själv:)
Gjorde iordning Turbo för träning och gick upp till stora stallet. Idag var det lite mer rörelse runtomkring i stallet och utanför så idag var han inte alls fokuserad !

Men vi gick fram och tillbaka och försökte med det mesta. Men jag har inställningen att min häst skall kunna lastat utan linor och allt vad som finns.. Men tålamod var min och mammas bästavän idag och vi höll oss lugna för man vinner ingenting på att bli arg, man skall vara bestämd och konsekvent men aldrig straffa hästen !

Efter ca 1timma bytte vi så att mamma gick in med honom och jag stod snett bakom. OCH efter ytterligare en timma till gick han in :) Äntligen...BRRRRRAAAAAA TURBO sa vi nog samtidigt & högt så hela gården hörde oss..hehe !
Gick in-ut med honom ca 10 gånger och han gick snällt på, Och han skulle stå stilla inne i transporten och vänta på att mamma gav efter så han fick backa ut,Vi är nöjda med honom och våran insats idag. Vi vann över honom och vi sa till oss själva att vi ger oss aldrig... Och vi vann ronden :) !!

Typiskt hästar? ! Förra transportträningen gick han på nästintill dirket utan krusseduller, och nu vägrade han i ca 2 timmar men tillslut gick han snyggt på som ingenting :) !

Bara för bra,helt enkelt bäst :)

Min häst han är bara för bra bra,helt enkelt bäst ! :)

Idag var det dags för ett härligt tömkörningspass...Ibörjan ville han inte riktigt och testade men gav sig snabbt och gillade läget.

Han gick så otroligt bra,tömkörningstränaren sa att idag var det bästa han sett Turbo:) Jätte Jätte bra sa han till oss och öste på beröm för min fina,fina häst:) Jag håller med om att han har verkligen utvecklats, lugn och fin galopp som det skall vara och jobbade på så vackert bra i alla gångarter:)

Han är bäst min häst !


Absolut självklart !

Idag Tisdag åkte jag och min medryttare ut till stallet. Hon red Turbo på utebanan, ett litet joggingpass. Och kommentaren blev: Fan ! Alltså hon menade positivt...hon tyckte att han var en helt annan häst ute än inne, och detta är jag väl medveten om men jag ville att hon skulle känna det själv. Han gick jättefint under hela passet,lyssnade på hennes hjälper och arbetade på bra:) Bra jobbat !

Det är ju en stor gård med många hästar där Turbo står. Och en ett 3årigt sto som går bredvid Turbo, såg inte alls ut att må så bra..Hon låg bara där i sin hage brydde sig inte om maten utan låg mest ner... Jag tyckte det såg märkligt ut och jag förstod att något inte stod rätt till. Jag gick upp till stallägaren och dom hade märkt av detta också,så dom hade ringt till ägaren men visste inte när hon skulle komma. Så jag och Frida (medryttaren) gick in till henne,hon låg ner och andades högt/snabbt. Vi bestämde oss för med råd från stallägaren att vi ska ta upp henne och gå med henne på vägen. Och det är lättare sagt än gjort att få en häst på 400kg att resa sig upp...men hon gjord det tillslut och vi gick med henne runt på gården och vägen...efter en stund skötte hon magen:) men hon var fortfarande väldigt slö...Hon hade nog en otrolig magsmärta men som blev bättre av en liten promenix.! En annan stalltjej kom till stallet och hon skulle kolla till henne tills ägaren kom till stallet. Så vi släppte ut henne igen i hagen och alla i stallet hade ett extra koll på henne,och när vi släppte ut henne såg hon ut att må lite bättre.

Det är absolut självklart att ställa upp och ta hand om/hjälpa andras djur när dom inte mår bra eller vad det än är. Uppskattat av ägaren och det känns bra att kunna hjälpa till. :)

Några positiva ord på vägen...

Har inte skrivit på några dagar så skriver en kort sammanfattning !

Torsdag: Våran medryttare provred Turbo för första gången och hon gjorde det jättebra:) Tog honom väldigt bra i hanteringen och i ridningen. Bra gjort båda två. ! Väldigt nyttigt för mig att få se min häst från backen med en annan ryttare,så snygg han är :)

Fredag: Vila, han har ju vaccinerats så lugnt ett par dagar framåt..

Lördag: Stalltjänst och uteritt med sällskap av mamma och cykeln. Gick jättebra, underbara häst ! Skrittade och travade på rundbanan,skötte sig utmärkt:) Tävlade med mamma och cykeln...:)
Transportträning efter ridturen. Gick på nästintill direkt,han luktade lite bara sen gick han på och stod lugnt och fint inne i tranpsporten...Körde runt stallet och lastade ur. Kanon ! :)

Söndag: Longering i ridhuset. Joggingpass. jag visade mamma hur det fungerade med longeringen,inspänningstyglar och allt sånt. Var arbetsvillig och gillade att jobba. Duktiga häst :)

Måndag: Idga fick det bli ett pass på banan,skönt väder också:) Rider ju inte med martingal längre,och jag får känslan av att han gillar och går bättre utan:) Var framåt och arbetssam idag. Galopperade mycket och det gick riktigt bra lugnt & samlat :)Fick en bra känsla och han galopperade så bra:)

Min dressyrtränare red sin häst samtidigt, och hon berömde oss och sa att Turbo verkligen hade förändrats till det positiva... Jag själv tycker att han är en helt annan häst idag än för några månader sen och det höll hon helt klart med om:) Idag är han mera avspänd i både hantering och ridningen,fått mera muskler och orkar bära sig och arbeta på ett annat sätt,positiv till träning, vill lära sig nya saker och gör det snyggt. Vi utvecklas tillsammans, :)

Jätte roligt att få höra positiva ord på vägen..det gör att man blir ännu mera peppad att fortsätta träna :D


Check !

Onsdag och Turbo är vaccinerad och nyskodd:) !

Han får vila idag också. Vilket jäkla skit väder det är,lite sol tack !

Fina häst :)

Igår söndag fick Turbo vila. Idag måndag körde vi ett longeringspass i ridhuset. Vi var själva inne i ridhuset men han kändes jättefin:)
Skrittade fram honom sen la jag på inspänningstyglarna och han var riktigt taggad för longering,röda näsborrar och gick på bra framåt:) Har ett nytt bett på honom endast vid longering/tömkörning, tungbett heter det och det verkar göra susen:) Jag ville verkligen träna honom i galoppen idag så han fattade galopp,gjorde jättefina galoppfattningar,men en gång blev det korsgalopp så han bröt av själv och då gick det lite fort i traven så han snubblade till och troligvis trampade han sig själv på V,fram, blev ett litet skrubbsår och hoppas att han inte påverkas,tvättade rent det och kollade igenom inne i stallet efter passet och det såg okej ut... !

Fortsatte med galoppen och han var så himla fin,han kom loss riktigt och tuggade fint på bättet,arbetade med ryggen och han verkade trivas i sin arbetsposition :) . Skrittade av honom i en stund i ridhuset och gav honom massa äpplen.
Fina fina häst !! :)


Gräs,mums va gott.Gapar stor så jag får med mig allt:)



Finaste hästen,nya grimman på :)

Lite nytt.

Igår fredag vi Turbo vila. Men idag Lördag var vi igång igen:) Och idag var det lite nytt...För en tjej som troligtvis skall hjälpa mig med att rida Turbo några dagar i veckan var med och kollade idag.
Turbo var väl inte på sitt bästa humör ibörjan men efter en stund släppte det och han var underbar. Galoppen gick bättre och bättre för varje fattning och övergångarna skritt-trav och galopp-trav var kanon fina:) Jag är mycket nöjd med hans uppvisning idag..hehe!
Medryttar tjejen som skall rida Turbo när jag inte kan,ja som när jag jobbar t.e.x ! Hon skall också hjälpa mig med hoppningen,han älskar att hoppa och jag är lite osäker fortfarande men vi hoppar våra låga gymnastikövningar men han som är så himla hoppglad skall ta vara på den talangen och få hoppa mera, då ska hon hoppa honom på lite högre höjder,kanske någon hoppträning lite längre fram :) Men som sagt är det tänkt att hon ska hjälpa mig med en allsidig träning.! Spännande.

Halvvägs,Helavägen

Idag Torade jag och mamma bestämt att vi skulle transport träna. Åkte ut till stallet vid halv tio imorses,och krokade på transporten,en annan denna gången som vi har tänkt att ha några gånger framåt..! Ridhuset var ledigt mellan 10 och 11 så då passade vi på att rida ett pass där inne. Ibörjan var Turbo ganska spänd men efter 15,20 minuter skritt på både långa och korta tyglar släppte det. Började arbeta honom på volt och det gick bättre och bättre,började sen trava och då tjaffsa han emot en stund men jag gick in på en mindre volt och var bestämd mot honom,så han gav sig. Turbo började arbeta mer och mer med ryggen och tillsut gav allt efter och han gick klockrent:) Gjorde lite övningar skritt-trav trav-skritt och satt ner i traven,ökade på långsidorna..Vilket steg han har:) Skrittade en stund efteråt i samladskritt och gjorde några halter,gick också bra:) Skrittade av honom på lååånga tyglar och vi var jätte nöjda:)
Mamma som inte har varit med på ett tag när vi rider inne, sa att hon märkte skillnad på både mig och Turbo. Idag är vi mer lugna,han accepterar saker snabbare och är mer "enkel" att hantera i ridhuset. Roligt att höra :) !!


Transportträning:
Efter ridpasset gjorde vi iordning honom för att lasta. Backade emot stora stallet och gjorde snyggt omkring oss. Tog på Turbo träns,longeringslina och skydd. Jag och mamma hade hjälm och handskar och givetvis en hink med äpplen. Precis i början undrare Turbo vart han var och var lite spänd men jag och mamma var lugna hela tiden och pratade med honom. Han lugnade ner sig och vi började med lastningen,han fick nosa,lukta och kolla in transporten. Jag "drog" i repet han gick fram-jag gav efter och så gjrode vi så några gånger,han gick in halvvägs ett par gånger. Efter en liten stund gick han in hela vägen och han fick beröm och äpplen,sen backade vi ut och gjorde samma procedur igen och efter en liten stund gick han in hela vägen :) Fick massa äpplen och beröm. Mamma satte på bommen och upp med lämmen,så där stod jag och Turbo inne i transporten ett bra tag. Sen backade vi ur och allt gick jättebra:) Vi var jättenöjda, trodde först att han skulle vara mera spänd och stressad.Men han är ju inte rädd för transport utan mest trotsig och vill bara inte,men vi gav oss inte och han gick in hela vägen och stod jättefint inne i transporten och väntade på att jag skulle backa ut honom. Han kan om han vill :) !!


Det gäller att möta sin häst på halvavägen och resultatet blir helavägen tillsammans :D !!

Lite sådär lagom...

Lite sådär lagom seg var han idag...Ridbanan är blöt fortfarande så där får man inte rida, så vi gick in i ridhuset idag. Bara bra att vara där inne så mycket som möjligt och träna...
Longering idag och han var väldigt seg, men efter en liten stund gick dte mera framåt och han arbetade med ryggen,nöjde mig efter ca 20min och vi gick runt i ridhuset en stund efteråt och lite ledarskaps övningar,funkade fint:)
Massa äpplen och ny grimma på idag :) !!

Hm..

Idag Tisdag,ja det blåser storm ute och det regnar...! När jag hämtade Turbo i hagen kom han travandes emot mig och gnäggade:) Mysigt !
Skrittade i ridhuset idag,hade san lite spänd sällskap av Elin och Aydina. Först var han lite spänd för en annan häst gick ut men det släppte snabbt och jag är nöjd med honom idag. Regnade och blåste mycket och då blir Turbo väldigt spänd och det är ju inte konstigt..men han skötte sig bra inne i ridhuset :)

Avslappnat !

Söndags uteritt med Elin & Aydina. Skrittade ut först en runda och hästarna stor trivs tillsammans ute och det är så gött att det är så:) När vi var tillbaka efter skritt turen,red vi en stund på banan. Jag tränade på övergångar skritt-trav och han gjorde det snyggt :) Efteråt var Turbo jätte avslappnad att han släppte lös alltihopa. Stod på banan och pratade med Elin och Turbo nästintill somnade...Han är så go min plutt ! :)
Massa mumsiga äpplen är han värd !




En mycket avslappnad Turbo :)

Känsla.

Lördag och stalltjänst med mamma:) !

Gav alla hästarna sitt lunch hö,mockade och fixade iordning i stallet. Mockade i Turbos hage..jobbigt var det !
Tog sen in honom och gjorde iordning honom för ett hoppträningspass. Mamma ställde upp hinder och grejade medans jag red fram,känslan jag fick var att ahn var över laddad för hoppning och att han inte lyssnade på mig utan ville bara springa,springa fort utan att jobba helst !
Men sa till honom ett par gånger,och var bestämd mot honom,halvhalter små volter och känslan blev bättre:)
Travade först över tre bommar,jättebra. Sen satte mamma upp ett kryss efter en markbom,första gången var explosion efter hindret,inga bockningar och sånt men han drog i en himla fart,första gången han gör så på banan men var antagligen laddad till 10000. Travade emot hindret igen och det gick mycket bättre andra gången,mamma satte upp ett kryss med 3meter från det första hindret. Turbo hoppade kanon bra och galoppen efteråt var klockren så jag nöjde mig med skutten och fortsatte att galoppera många varv. Han fick gallopera "av sig" och verkligen länga på sig,det gillade han. Sen samlade jag upp honom och jag fick en wooow känsla i galoppen för första gången satt galoppen riktigt,riktigt bra,wooow:) Red så i det andra varvet och vi var 1 tillsammans:) Underbar känsla.

Travade av honom i låg form,sen skrittade vi en stund inne i ridhuset. Gick fint ! :)

Fantastisk uteritt :)

Igår torsdag red jag och Elin ut med våra hästar. Kan ju börja med att nämna att Turbo somnade i boxen när jag gjorde iordning honom...händer typ sällan!
Gjorde klart hästarna och skrittade iväg,Elin & Aydina först och jätte framåt,Jag och Turbo efter lite små seg....Konstigt tyckte vi,brukar alltid vara tvärtom !

Tog varvet runt rund banan,hästarna skrittade på och vi satt och tjöta om allt möjligt :) Hästarna var jätte harmoniska,lugna och bara helt fantastiska:)

Fantastisk ridtur :)

Tömkörning.

Idag onsdag var det dags för ett tömkörningspas/repetions pass. Turbo är bättre i ridhuset nu och känner sig mer avspänd och lugn.
Det var en förbättring sen sist,(innan semestern) men fortfarande mycket arbete kvar när det gäller hans stora galopp..Men den är riktig snygg luftig galopp:)
Ska tömköra ett par gånger i månaden plus dressyträning för tränare. Ska också få in mycket markarbete,stuts för att stärka honom och hitta sin teknik och balans. Inspirerande pass idag:)


Vill ha en sån....

Vill ha en ny boggie transport:) En sån där fin VV Carat,svart. Mycket fin,har ju svart bil också så bil och transport skulle vara riktigt snygga:) !

Eller vad säger ni? Tips på bra hästtransporter?

Ridhuset.

Idag Måndag följde Malin med ut till stallet,fick råd & tips om allt möjlig. Uppskattar det verkligen:) !
Red en stund i ridhuset,han är lite spänd i början men slappnar bara jag av så gör han det med. Turbo kändes bra,massage efter passet sen ut i hagen igen:)



Onsdag,En piss onsdag !

Har inte bloggat på några dagar...Det rullar på med träningen:) Red ett pass på banan i måndags,gick bra ! Tisdag fick han vila för på onsdagen skulle vi ha åkt på löshoppning.....!
Så kom dagen ONSDAG, började skit med att min telefonoperatör krånglar och det blir bara fel, mamma hade också en skitdag. Men iaf vi krokade på transporten och åkte till stallet, såg verkligen fram emot löshoppning. Gjorde iordning Turbo och lastade in alla grejer. SÅ var det dags att lasta...går in i transporten och sen slänger ut igen..men vi börjar om och gör det några gånger samma visa...sen hämtar jag kedjegrimskaftet men det hjälpte ju inte så mycket...går in i transporten slänger sig bakåt igen och denna gången var det riktigt läskigt.

Han springer i full galopp,och nu menar jag ritkigt  räser fart galopp över hela gården,några små barn går vid kanten och det var fan nära att han tog dom med farten men som tur var så kunde Turbo parera och dom stod helt stilla vid kanten. Jag hade hjärtat i hals gropen när jag ser min häst galoppera bort mot alla människor och hästar. Han springer in i en tomhage tillslut och jag får tag i honom.

Vi testar att gå på transporten igen och samma grej händer igen,men denna gången inga människor eller djur på gården MEN han springer ut på bilvägen...alltså att jag inte svimma av rädsla !! men han springer sen emot stallet igen och förbi mig,mamma och gårdsägaren mot hans hage...där tar det stop och jag hämtar in honom. Tredje gången hjälper gårdsägaren mig att lasta Turbo och då gick han på. ! Det var dumt av oss så här i efter hand (lätt att vara efterklok) så var det mycket väsen på gården och hästarna skulle in så det var en dum tid..!
Vi kör iväg och åker på en liten tur så att han förstår att vi ger oss inte,stod bra i transporten. Lastade ur och han gick lugnt av.
Så nu är det transportträning varje vecka och jag ska lasta honom med longeringslina plus kedja och inget litet klent,kort grimskaft !!

En väldigt spänd och stressad situation så jag agerade inte rätt och man lär sig absolut på misstagen,men detta var inget någon av oss trodde skulle ske,men vi har som sagt med djur,stora djur att göra med.
Respekt från båda människa & häst krävs !

RSS 2.0