Lite lugnt !

Uppdatering!
Torsdag vila. Fredag avmaskning och vila, Lördag fick han också vila.
Söndag, uteritt med mamma och cykel:) Gick jättebra, skrittade mest för att han inte gått på några dagar samt avmaskningen. Red i mina nya stibyglar och shiiit va sköna:) Bättre balans och jättebra stöd. Ska försöka lägga ut lite bilder på det nyinkommna:)
Turbo kändes väldigt fin under hela turen,travade på med friska steg. ! Underbart med uteritt :)
Efter ridturen körde jag fram transporten och vi tränade lastning. Han gick på med en gång och när vi står inne i den så ska han gå ut på mitt kommando och det gick fint:) Han tillochmed gick in självmant,Duktiga häst :) Jätte nöjd med honom !
Måndag och ett joggingpass på banan kände vi båda för idag:) Han var samarbetsvillig och kanon fin i övergångarna skritt-trav, det tränade vi på :) Fick ett bra stöd i handen och han arbetade bra med bakdelen, Bra jobbat min goa häst:)
Skrittade av honom med att gå runt gården, mycket intressanta saker att kolla in !

Sadelprovning !

Onsdag: En tjej från Skövde Ridsport kom ut till stallet för sadelprovning. Jag var ute efter en dressyrsadel och så ville jag att hon skulle kolla på min nuvarande hoppsadel.
Vi började med att rida med min hoppsadel och hon klämde på Turbo,kollade min ridning/sätet m.m. Och vi kom fram till att vi ska stoppa om hoppsadeln för bästa resultat och så länge ska jag inte galoppera i den sadeln.

Sen tog hon fram dressysadlarna och vi började prova, Turbo var mkt misstänksam mot henne och undrade va hon höll på med..hehe !!
Han hade väl troligtvis träningsvärk efter gårdagen pass. Kan ju inte påstå att han var på sitt bästa humör men han accepterade läget. Provade 4 st dressyrsadlar red i alla gångarter och hon kollade jätte noga på både mig och hästen. Vi bestämde oss för en Tekna sadel 17" svart,väldigt skön att rida i fick beröm för min sits:) Och Turbo var avslappnad och gillade den bäst också:)
Hon var väldigt väldigt duktig,noggrann och trevlig, hon visste vad hon höll på med !

Åkte sen till deras butik och köpte mera tillbehör såsom sadeljord,stigläder,säkerthetsstigbyglar och lite där till:) !
Vilken rolig och lärorik dag:)

Kan ju också nämna att i Tisdags var jag och mamma på Volkswagen Tour,en mycket bra kväll. Fick med mig en hel del lärorikt,bla ska en tjej på KRAFT komma ut och ge råd för en bra foderstat.
En annan väldigt rolig sak var att mamma vann 2 biljetter till Stockholm Horse show:D !!

Yes :D !

Måndag fick Turbo vila. !
Idag Tisdag var det dags för ett tömkörningspass på utebanan den här gången. Underlaget i ridhuset är inte riktigt klart..
Jag var ju lite orolig att han hade smärta i rygg/bogmusklerna i vänster galopp så jag ville köra ett tömkörningspass för att testa.
Det var inget  fel på Turbo... Det var mycket motor idag ! Han var jätte eftergiven,samlad,tuggade fint på bettet, helt klockren min fantastiska häst:) Blir så himla glad:) Gick kanon fint i både höger och vänster. Det såg och kändes jätte jätte bra :D !! YES
Skrittade av honom ordentlig och gick runt gården,spännande med miljöträning !
Fantastiskt !

Söndagsträning.

Idag söndag var mamma med i stallet:) Hon är gulvärd med all hjälp. Tack mamma !
Red ett pass på utebanan med tre bommar på varje volt. Han gick jättebra över,lyfte fint och var framåt:) 

Gjorde en ökning i trav på långsidan och shit vilket swung:)
Turbo hade ett riktigt påskjut från bakdelen:) Och ett rejält bra stöd i handen,härligt glad !
Skrittade av honom med att ta ett varv runt gården bara jag och han. Han skötte sig mycket mycket bra ! :)
Massage och massa äpplen sen ut i hagen och kvällsmat.


Underbara häst <3


Söndagspass över bommar :)

Mycket nöjd.

Torsdag och Fredag fick Turbo vila. Det var han värd efter tre timmars uteritt:)

Lördag: Stalltjänst med mamma:) ! Stallmöte hade vi också..pratade om kommande tider som vinter,hästarna börjar gå in lite tidigare i nästa vecka m.m
Vårat stalls hästar går fortfarande ute och älskar det ! Efter mötet tog jag in Turbo och gjorde iordning honom. Vi har fått nytt underlag i ridhuset,jätte bra blev det tyckte både jag och Turbo. Han gick riktigt bra,samarbetsvillig och glad i skritt och trav,fina övergångar:) Men vänster galopp gick inte bra alls...men kan vara en sträckning eller något som han stör sig på ska kolla upp med sadeln på onsdag om det kan vara den? Men högergalopp var väldigt fin:)
Skrittade av och njöt av vårat nya underlag. Ridhuset blev mycket ljusare, bilder kommer !

Transportträning: Gick på direkt,med en gång stod vi båda två i transporten. KANONBRA!:) Stolt över min underbara häst,kommunikation,ledarskap och förtroende det vinner man på :) !!

3timmar på hästryggen..

Kan ju börja med att uppdatera gårdagen..Tisdag. Hämtade mamma i Skövde,åkte förbi Skövde Ridsport, riktigt fin butik med bra personal. Bokade tid för sadelinpassning:) Spännande.
Åkte till stallet och idag tänkte jag kolla över Turbo igen för måndagen var han inte alls på bra humör. Men idag var han på mycket bättre humör:)skönt...
Grejade iordning och jag och mamma bestämde oss för att jag skulle ta och rida honom i ridhuset...för att kolla läget.
Dom putsade alla speglarna i ridhuset,men Turbo var inte alls påverkad av detta utan accepterade att dom var där och jag kunde rida honom..Han kändes riktigt fin redan från start,samarbetsvillig och mjuk, Härligt:)
Men har ju som sagt beställt tid för sadelprovning,ska då kolla över min hoppsadel...men kändes skönt att han var mera positiv :)
Ska lägga till också att jag och mamma var på en riktigt bra hästmassage grundkurs och skall gå fortsättning i November:)
Idag onsdag. Jag och Elin från stallet hade bestämt att vi skulle rida ut:) Och det gjorde vi...
Red en ny runda idag som går i Skålltorp skogen..vilken underbar terräng:) Massor av olika ridvägar!
Vi måste rida en liten bit på asfaltsvägen för att komma till skogen och när vi går där lugnt och fint,kommer det en bil som TUTAR två gånger..sicket pucko !! Som tur var har vi ju världens snällaste hästar som inte bryr sig om detta utan skrittar på...men va arga jag och Eling blev!!
När vi har kommit en bit så möts vi ju av får..och för Turbo var det första gången han var tvungen att gå förbi dom. Han blev ganska rädd och vände och sprang en bit iväg..jag tappade stigbygeln men det gick bra som tur var:) Jag hoppade av honom och ledde honom förbi och det gick fint:) Fortsatte att gå en bit för jag är ju inte smidigast på landet så var ju tvungen att hitta en bra "hoppa upp" sten..
Red i fantastisk terräng och hästarna bara älskade det,över sten och stock,över diken,igenom vattensjööööar, sa Hej till Skogen konung och bara njöt av en helt underbar ridtur i skritt på 3 timmar ! :)

Turbo var otroligt duktig under hela turen,gick redigt förbi kossor och fåren brydde han sig inte om på hemvägen. Han var mjuk och go i kroppen. Stolt hästägare :)
Och Tack Elin, Du är en riktigt klippa när vi hamnar i äventyrs bekymmer. !

Funderingar...

Lördag: Frida red på banan,några bommar samt mycket galopp hade gått kanon bra:)
Massor beröm till Frida & Turbo :)!

Söndag: Mamma var ute hos Turbo och hade lydnadsövningar och gårdträning.Gick bra,lyssnade fint pch var lugn! :)

MÅNDAG! igen..och Måndagar verkar inte vara några positiva dagar för oss två..
Turbo var sur redan när jag hämtade honom...störde väl honom i sin lunch! Men gjorde iordning honom och var ganska grinig vid hanteringen..Tänkte köra ett joggingpass på banan för att känna på honom...Han har ju varit mer positiv till arbete om man säger så..!
När vi kom till galoppen gick det inte alls.. vi stutsa mest på stället och när jag drev honom framåt sparka han bakut..struntade i galoppen (kanske dåligt eller bra beslut?)....nöjde mig med att han gick bra i skritt/trav.
Jag fick känslan av att något stör honom, har några funderingar på vad:

*sadeln trycker måste bytas eller någon padd behövs
*Pälsfällning och därmed sur
*Muskelspänningar/stel
*Dålig dag

Antingen så rider jag en riktigt genom körare imorn eller tömkör,
eller låter honom vara ifrån ridningen ett par dagar. Tänkte också ringa till Turbos laserbehandlare,men ska avvakta någon dag för han kanske bara hade en dålig dag?

Några bommar emellanåt !

Torsdag och ett pass på ridbanan..hade velat rida ut men det var ingen som kunde tyvärr...!!
Tog fram tre travbommar och la på kort sidan:) idag känndes Turbo bättre redan från start..Värmde upp och han känndes fin.
Emellanåt travade vi över bommarna för att göra ett break från det mera krävande och han gillade det oväntande bommarna :)
Massage och klippmaskinsövningar i stallgången efteråt. Tog fram maskinen och la den på boxdörren medans jag pysslade om min Snurbo..och han var nöjd med situationen. Gick förbi maskinen påvägen ut till hagen,stannade och kollade läget och läget var under kontroll:) Han tyckte den var mer spännande än otäck..och det är positivt. :)

Tips och råd,mottages :)

Tips och råd mottages om hur jag ska gå tillväga med klippning av Turbo.
Visade honom klippmaskinen igår med att bara hålla den i handen och han fick nosa på den..Han fick panik,näsborrarna stod rätt ut,argblick/panikblick,öronen rätt ut å sidorna och markerade med att vända baken mot mig...

Jag vill verkligen få honom att förstå att klippning är något bra,något gött :)

TIPS?

Genomkörare !


Igår Tisdag var mamma ute i stallet och gjorde övningar från backen,det hade gått bra :) Lyssnade fint !
Idag Onsdag åkte jag ut efter jobbet på morgonen. Turbo låg och vilade i hagen men han reste sig upp och kom till mig :)
Red ett pass på banan,tänkte köra ett ganska hårt arbete med mycket galopp. I början var han ganska envis och ville inte samarbeta men med mycket lösgörande övningar så släppte det mer och mer. Galopperade väldigt mycket och han va jätte fin,samlad och bra stöd i handen i höger varv,vänster varv var inte alls lika bra men jag är nöjd ändå med hans fattningar..Tror han blev väldigt trött på slutet och orkade inte riktigt hålla ihop sig, travade ner honom och då arbetade han riktigt bra :) Skrittade av honom med att gå ner till stora stallet och tillbaka och han kom på efter kälken..Turbo var väldigt trött idag efter dagens galopp pass ! :)
Massage och massa äpplen sen ut och sola i hagen !
Turbo innan ridpasset :) Vilar
Turbo efter ridpasset ! :) Solar...

MÅNDAG !

MÅNDAG!
Pass i ridhuset idag..Frida var med kollade/filmade mig och Turbo. Han var inte på sitt bästa arbetsvilliga humör..och det var längesen jag fick ryta till på honom för att han skulle lyssna och inte bara gå med huvudet i vädret som det så fint heter...Men efter några varv galopp släppte han mer och mer och han gav sig och arbetade fint..jag är nöjd med honom.
Frida filmade idag och jag ahr tänkt på att göra det tidigare men glömt kameran...Så idag blev vi filmade och vad nyttigt det var för mig att se mig själv och Turbo på film. Ska bli mera av det !
Just att se hans galopp och min sits....det känns som att när jag rider så sitter jag mest och flaxar och att det går väldigt fort. Men nu såg man att det såg inte alls så flaxigt ut och att det gick ganska så långsamt..Väldigt nyttigt för nu fick jag det bevisat det alla säger att han måste lääääänga sitt steg och lite mera tempo. Han har väldigt stor galopp och krävs oerhört mycket balans,tekning och styrka från oss båda för att det ska bli bra :) !
Måndag och jag är nöjd !

När vi är 1.

Uppdatering !
Onsdag: Dressyrträning för min tränare på gården. Blåste ju typ storm så microfonen funkade inte..så vi fick gå in i ridhuset. Och jag måste erkänna att jag blev lite spänd för hur det skulle gå i galoppen...Men när det var dags för det tredje gångarten gick Turbo som en klocka:) Samlad och arbetade med rygg och bakpartiet så bra:) Skulle tänka på i min ridning att ha ett långt steg i traven och arbeta mycket med ställningen från höger-vänster och tvärtom...tappar honom lite där men vi ska träna på ! :) Nöjd med passet idag,har ju inte galopperat i ridhuset sen ja..i vintras ! Det viktiga är att vi båda är avslappnade och då börjar kraven :)
Torsdag: Regn ! Gick in i ridhuset och gjorde ledarskapövningar. Turbo ska lyssna på mina kommandon och arbeta med den "förlängda armen" och det gick bra.
Fredag: Hämtade dressyrsadlar från butiken som vi provade på Turbo och en satt riktigt bra så den ska jag provrida. Malin var med mig i stallet och det blev ett träningspass för henne. Gick bra,jag är nöjd...hon gav mig lite att tänka på när det gäller min hållning :) Turbo var ganska spänd emellanåt men slappnade av och ställde igenom bra:)
Lördag: Stalltjänst med mamma. Grejade som vanligt med lunch och mockning. Sen gav vi oss ut,hon på cykel och jag på Turbo:) Red en runda som var väldigt längesen vi var på..Var lite spänd men gick bra. Kändes riktigt fin och arbetssam i traven:) Tillbaka på gården tog vi lite galopp på banan, och det gick bra. Han var ganska pigg idag och det blåste men han kändes fin:)
Transportträning idag Lördag ! Backade emot transporten som vanligt och fixade. Hämtade Turbo och jag tänkte jätte mycket på det jag läst om och varit på föreläsning om- Kommunikation/kroppsspråk och ledarskap och det vi har tränat på. Tog linan i ena handen och pisken i andra,och pickade lite på sidan av Turbo och han gick rakt på-rakt in:) Duktiga häst. Gick på som ett rullande band...öste på med beröm och både jag och mamma sken upp som två solar. Träning ger resultat :) !!
Vi är 1 tillsammans,Älskade häst :)


Stallet en underbar morgon.

Andra människor.

Igår Måndag var mamma ute i stallet, hon gjorde övningar som vi lärde oss från clinicen med Turbo. Det gick toppen bra :) Duktig häst !

Idag Tisdag red min medryttare Turbo på banan. När vi hämtade honom i hagen låg han och sov så han var väldigt seg idag...blev lite lättare ridning med skrittövningar och lite uppvärmning och jogging ! Var lite stel i början men gick bätttre sen och han gjorde riktigt fina halter, bra gjort Frida och Turbo :) !

Clinic !

I Torsdags var jag och mamma på Hästclinic på travet. Andrew McLean var föreläsaren/hästprataren/hästbeetendevetaren m.m Och clinicen var kanon bra! Absolut verkligen jättebra:)

Först hade vi lite teori och han berättade om hästarnas beetende m.m Sen visade han det han sagt i praktiken. Han tog in 5 st hästar med olika problem. En var rädd för bommar,en 2åring som var enligt ryttaren var lite svår riden,en häst som inte ville gå på trailern och några andra hästar. Ja,man måste se och lyssna på honom för att förstå men han fick hästen av lyssna och göra som han sa. Hästen skall gå fram när han säger,stå still även fast att han "springer"  framför honom ochsåvidare...Kanon bra !Mycket arbete från marken är guldvärt, och allt var så logiskt.
Den svårlastade hästen gick på efter typ 10 min med arbete från marken först med Andrew. Får ni möjlighet att gå på denna clinic igen någonstans i Sverige så tveka inte ! Helt toppen bra :)

Frågade Andrew om tips för lastning,och han gav mig ett par bra tips. Stop and Go !!

Turbo har fått vila Fredag och Lördag.
Men idag söndag var vi igång...Ett markarbete på banan, MEN först lydnad från marken med tips från Andrew, och det funkade :) Turbo förstod och lyssnade fint.
Hoppade sen upp och red fram honom en stund,travade över markbommar gjorde det bra. Sen galopperade jag väldigt mycket och det gick jättebra:) Fick beröm idag igen av min tränare som kollade en stund på ridningen:) mamma var med i stallet,så hon fixade med att höja upp bommarna till cavaletti och han gjorde det snyggt också:) Galoppen idag var mer samlad och lugn,mina underbara häst :) !
Travade av honom i låg och lugn trav sen skrittade jag av honom med att gå en bit på gården,bra gjort min klippa till häst ! :)

RSS 2.0